Etusivu Seurakuntatyö Diakoniatyö Kasvatustyö Lähetystyö Musiikkityö Historia
Juupajoen seurakunta

Seurakuntatyö
Uusi valtuusto
Yhteystiedot
Toimintakalenteri
Toimitukset
Toimitilat
Rukouspyyntö
Linkit

Tilaa virkatodistus ->

 

 

   

"Puhdasta, Jumalan ja Isän silmissä tahratonta palvelusta on huolehtia orvoista ja leskistä, kun he ovat ahdingossa, ja varjella itsensä niin, ettei maailma saastuta." (Jaak. 1:27)

KIRKOLLISET TOIMITUKSET

Kaste

Kasteen sakramentti

Pyhässä kasteessa lapsesta tulee Jumalan lapsi ja seurakunnan jäsen. Kasteen sakramentti on enemmän kuin vain nimenantotilaisuus. Se on Jumalan rakkauden suuri lahja lapselle koko elämää varten.

Lapsen uskontokunta

Lapsi kuuluu samaan uskontokuntaan kuin hänen vanhempansa. Siksi lapsi on saatettava kasteelle viivytyksettä. Jos vanhemmat kuuluvat eri uskontokuntiin tai vain toinen vanhemmista kuuluu ev.lut. kirkkoon, on pääsääntönä se, että lapsi seuraa äitiään uskontokunnan suhteen. Vanhemmat voivat kuitenkin sopia asiasta kirjallisesti, jos he haluavat lapsen seuraavan isän uskontokuntaa.

Aikataulu

Väestörekisteriin lapsi on ilmoitettava kahden kuukauden kuluessa syntymästä. Siksi kasteesta on hyvä sopia papin kanssa mahdollisimman pian. Pappi mielellään keskustelee henkilökohtaisesti kasteen järjestelyistä ja merkityksestä etukäteen. Kaste toimitetaan kirkossa, kotona tai muualla sen mukaan kuin pappi ja asianomaiset siitä sopivat.

Lapsen nimi ja kummit

Lapsen nimen antaminen on vanhempien tehtävä, sitä korostaa myös kirkkomme kastekaava. Nimilaissa on säädökset sekä etunimien että sukunimen osalta siitä, mikä ja millaiset nimet ovat mahdollisia. Tärkeä kastetta ja lapsen kristillistä kasvatusta koskeva päätös on kummien valinta. Niitä tulee olla vähintäin kaksi. Kummien tulee olla ev.lut. kirkon konfirmoituja jäseniä.

Kodin valmistaminen kastejuhlaan (muistilista):

 • Keitä kutsutaan?
 • Kastepöydän valmistelu
 • Kastepuku
 • Kastetoimituksen kulku
 • Kuvaaminen
 • Tarjoilu
 • Rippikoulu ja konfirmaatio

  Rippikoulu

  Rippikoulu on keskeinen osa kirkon kasteopetusta. Tavoitteena on , että rippikoululainen vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on pyhässä kasteessa otettu, kasvaa rakkaudessa lähimmäiseen ja elää rukouksessa ja seurakuntayhteydessä. Rippikoulu voidaan kiteyttää siis kolmeen sanaan: Elämä, usko, rukous.

  Rippikoulu - tuttavallisemmin ripari tai rippis - on merkittävä osa suomalaista nuorisokulttuuria. Rippikoulun käy vuosittain noin 90 % 15 vuotta täyttävistä nuorista. Se on oleellinen osa nuoren aikuistumista ja itsenäistymistä. Riparilla etsitään yhdessä elämän tarkoitusta ja suuntaa.

  Juupajoen seurakunnassa järjestetään vuosittain yksi rippikoulu. Se alkaa edellisen vuoden adventin aikoihin ja kestää kesän leirijaksoon ja konfirmaatioon asti. Keväällä on seurakuntaan tutustumista ja jokin opetusjakso.

  Konfirmaatio

  Konfirmaatio on nuorten ja heidän kotiensa tärkeä juhla. Siinä kastetut ja sen mukaista opetusta saaneet nuoret tunnustautuvat kirkon uskoon ja heidät siunataan elämää varten. Rippikoulu ja konfirmaatio antavat oikeuden täysi-ikäisenä kirkolliseen äänioikeuteen, kirkollisen avioliiton vihkimiseen ja heti oikeuden osallistua itsenäisesti ehtoolliselle.

  Konfirmaatiojumalanpalveluksen kaava löytyy virsikirjan liiteosasta. Nuoret osallistuvat messun suunnitteluun ja toteutukseen. Juupajoen seurakunnassa on käytäntö, että konfirmoitavan nuoren kummi osallistuu nuoren siunaamiseen. Tämä vahvistaa juhlan yhteyttä kasteeseen ja kummin merkitystä nuoren kristillisenä kasvattajana.

   

  ... päivitämme tietoja vähitellen...

   

  Tiedoksi
  21.11.2017
  Hannu Pyykkönen Yhteydenillassa-->