Etusivu Seurakuntatyö Diakoniatyö Kasvatustyö Lähetystyö Musiikkityö Historia
Juupajoen seurakunta
Historiaa
Rakennukset
Esineet
Paimenet
Musiikki
Diakonia Rukouspyyntö

 

   

HISTORIA

Kirkollisten rakennusten historiaa

Juupajoen pääkirkko

Juupajoen ensimmäinen kirkollinen rakennus oli saarnahuone Salokunnassa Salon tilan mailla. Aloite sen rakentamisesta on vuodelta 1767. Oriveden papisto kävi kerran kuussa toimittamassa siellä jumalanpalveluksen.

Juupalaiset toivoivat hartaasti omaa kirkkoa ja omaa pappia. Kirkon paikasta käytiin pitkällisiä riitoja. Lokakuussa 1830 päätettiin maaherran ja katselmusoikeuden päätöksellä rakentaa saarnahuone Pärin maalle. Marraskuussa 1837 pidetyssä kokouksessa sovittin kirkon rakennusehdoista ja luettiin lahjoittajien nimet. Rakennustöihin päästiin 1838 ja ilmoitus kirkon valmistumisesta toimitettiin tuomiokapitulille 1846.Juupajoen kirkko oli muodoltaan kahdeksankulmainen keskeiskirkko, kansanmiesten rakentama, karu ja yksinkertainen. Rakennusmestarina oli Juhana Salin eli Nikkari-Jussi. Monisärmäisen pohjansa puolesta se liittyy 1700-luvun loppupuolella maassamme kehittyneeseen ja sen sekä seuraavan vuosisadan alkupuolella levinneeseen monisärmäiseen keskeiskirkkotyyppiin. Kehän ulkopuolisina osina liittyy runkohuoneeseen sakaristo ja eteiset. Kirkon ulkokatteena on lyhtyyn päättyvä särmäkartio. Kirkkohuoneen sisäkatteena on särmikäs puukupu.

Kirkkon kivijalkaa, saarnastuolia ja kuorin ikkunoita jouduttiin korjaamaan jo vuonna 1850. Paanukattoinen kellotapuli valmistui 1861. Hautausmaa vihittiin käyttöön vuonna 1853. Lämmityslaitteet, kaksi kamiinaa kirkkoon saatiin vasta vuonna 1902.

 

 

 

Tiedoksi
24.11.2017
Hyväntekeväisyys-konsertti-->